Poate că nu ai auzit de “măiastra” sau de „cămaşa cu altiţă” (chenar), dar de ie cu siguranță ai auzit! Este cea mai importantă piesă din costumul popular național și, de ceva ani buni încoace, un must have în garderoba oricărei fashioniste.

Ia a depășit demult granițele României, cucerind designerii de modă de pretutindeni, care o reinventează constant în colecțiile lor. De la vedete până la fashioniste, nimeni nu poate rezista farmecului iei populare românești, o cămașă simplă în aparență, dar care face ca orice ținută să capete o alură boho-chic, romantică și feminină.

Original, ia era creată exclusiv de către femei, care învățau meșteșugul de la mamele și bunicile lor, odată cu rugăciunile ce trebuiau obligatoriu rostite înainte de începerea țesutului și cusutului. Însemnele de pe ie nu erau pur estetice, cusute la nimereală oriunde pe cămașă, ci erau considerate simboluri vizuale cu mare încărcătură, deoarece aveau menirea de a proteja purtătorul de farmece și soartă rea. Totul, de la material până la poroporțiile și forma broderiei era ales cu grijă și verificat pentru a crea echilibrul perfect.

Deși nu se știe exact când a apărut ia în portul românesc, se presupune că a fost purtată prima oară de către populația din cultura Cucuteni. Inițial confecționată din in sau cânepă, mai apoi din mătase și bumbac, ia era întotdeauna accesorizată cu broderii la gât și mâneci. Culorile broderiilor erau deschise și aprinse în cazul fetelor tinere, în timp ce femeile mai în vârstă și cele căsătorite purtau ii croite mai modest și în culori mai discrete.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.